ДВ: Навремето Ленин нарича Брест-Литовския мир унизителен. И въпреки това отчаяно призовава

...
 ДВ: Навремето Ленин нарича Брест-Литовския мир унизителен. И въпреки това отчаяно призовава
Коментари Харесай

Ако Германия беше спечелила войната...

 ДВ: Навремето Ленин нарича Брест-Литовския мир " позорен ". И все пак обезверено приканва да бъдат признати ултимативните условия на Германия. Договорът е подписан, само че скоро остава единствено на хартия: Германия губи Първата международна война. Дали това е талантлив ход на Ленин или просто щастливо стичане на събитията за болшевиките?
Мартин Ауст: Ленин не е имал алтернатива, трябвало е да подписа този сепаративен контракт. Едва откакто договарянията стигат до задънена улица, армията на кайзера стартира нахлуване към Петроград и демонстрира, че има задоволително военни сили и при нужда може да принуди Ленин да се откаже от това, което той още не е подготвен да отстъпи. Ленин реализира задачата си, доколкото съумява да укрепи властта на болшевиките. След октомври 1917 година те към момента не знаят какъв брой дълго могат да се задържат на власт. Опасяват се, че няма да е за дълго време. А Брест-Литовският контракт е сепаративен контракт с главните страни, с които Русия води война - това са Германия, Австро-Унгария, България и Османската империя.

Дъждовни води: Съветска Русия обаче е принудена да се откаже от Украйна, прибалтийските страни и Финландия - единствено с цел да може Ленин да си резервира властта...

Мартин Ауст: Точно по този начин. Ако погледнем границите на Русия до 1914 година, ще забележим че териториалните загуби, закрепени в Брест-Литовския кротичък контракт, са колосални. И тук става дума освен за територии, а и за загуба на първични материали, промишлени центрове и население. Германия придобива всичко това. И това е бил главният ѝ интерес.

Дъждовни води: За по-малко от година договорът остава единствено на хартия. Германия признава провалянето си във войната. С други думи, Съветска Русия печели от Бресткия мир повече, в сравнение с Германия?
 Martin Aust, Professor für die Geschichte und Kultur Osteuropas an der Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn (privat)
Мартин Ауст

Мартин Ауст: Действително, сметките на кайзера не излизат. Планът е бил следният: сключваме мир на Изток, получаваме достъп до големи запаси, нужни на немската военна индустрия, освобождаваме бойци и въоръжение, които можем да прехвърлим на Западния фронт... и Германия печели войната. От това не излиза нищо.Седем месеца след подписването на Брест-Литовския контракт в Германия избухва гражданска война и Германия губи войната.

Дъждовни води: В Съветския съюз и в днешна Русия съществуват много легенди, свързани с Бресткия мир. Някои споделят да вземем за пример, че за всичко бил отговорен Троцки. Той издига лозунга: " Нито мир, нито война " и напуска преговорите. След това германците стартират нахлуване, завладяват много градове и застрашават Петроград. И по тази причина Съветска Русия е принудена да одобри немските условия. Вярно ли е това?

Мартин Ауст: Троцки на няколко пъти напуща договарянията. Такава е и тактиката на бошевиките. Те желаят да протакат договарянията и да печелят време.  Надяват се, че в Германия и в останалата част на Европа може да избухне гражданска война. Тогава Съветска Русия ще стане част от обхванатата от революционен пожар Европа и в Брест към този момент няма да се приказва за нищо. Ленин преглежда договарянията като естрада и опция да показа революционна Русия на международната общност и като опция да въдхнови служащите в другите европейски страни да последват образеца ѝ.

Дъждовни води: Един аспект, който е настоящ и през днешния ден, визира Украйна. Бресткият мир дава държавна самостоятелност на страната. Но в Русия постоянно споделят:  " Каква ти самостоятелност? Украйна просто става немски протекторат и това е всичко ". Кой е прав?

Мартин Ауст: Както най-често, истината е някъде по средата. В текста на Брест-Литовския контракт Украйна е избрана като самостоятелна страна. Такава е и от правна позиция. А Русия с подписа си признава независимостта на Украйна. Младата страна обаче не е в положение да резервира своята самостоятелност. По време на договарянията в Брест болшевиките превземат Киев. Централната Рада не може да го освободи. Освобождават го войските на кайзера след сключването на Бресткия мир. През идващите месеци излиза наяве, че Украйна не може да извърши поетите обещания към Германия и не може да доставя обещаните количества зърно.
 Russland Ukraine Bürgerkrieg 1918 | Pawlo Skoropadskij (picture-alliance/akg-images)
Павел Скоропадски

В последна сметка това води до основаването на така наречен " гетманат ", отпред с Павел Скоропадски. Така се ражда украинската страна. Но и тя не трябва да бъде оценена еднопосочно. Скоропатски, който е бил военачалник от императорската войска, стартира да основава институции на властта, министерства и други държавни институции. Само че тяхната съществена задача е да извършват поетите задължения към Кайзерова Германия. Затово доста хора считат Скоропадски за марионетка на кайзера. През 1918 година, когато в Германия кайзерът е свален, Скоропадски се отказва от властта. И поддръжниците на държавната самостоятелност на Украйна са принудени да търсят други пътища.

Дъждовни води: Брест-Литовският контракт просъществува единствено няколко месеца. Важно историческо събитие ли е той или незначителна страница в историята?

Мартин Ауст: Мисля, че Брест-Литовският контракт въпреки всичко е доста събитие, тъй като ни разрешава да си представим, какво би станало, в случай че Германия беше спечелила войната. В контракта се приказва за бъдещата самостоятелност на районите, които по-рано са принадлежали към царска Русия. Но в реалност става дума за колониалната взаимозависимост на тези страни от Германия. Това е един доста гнетящ контракт и то освен във връзка с Съветска Русия. От позиция на Латвия, Литва и Естония да вземем за пример, е цяло благополучие, че Брест-Литовският кротичък контракт доста скоро се превръща просто в лист хартия.

 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР